Етикети

понеделник, 21 май 2012 г.

Оля Стоянова и Иван Димитров взеха "Наум Шопов"

Оля Стоянова

Оля и Иван разделиха единствената награда.

Завърши първият Национален конкурс за българска пиеса на абсурда, замислен и проведен от Благоевградския театър. Конкурсът тръгна под името „Носорог”, но бе преименуван в памет на големия актьор Наум Шопов, който пръв подкрепи необикновената идея и бе почетен председател на журито.
Организаторите на конкурса бяха приятно изненадани от големия интерес проявен от българските автори – на адреса на театъра в Благоевград пристигнаха точно 75 драматургични текста, което може да се приеме като „абсурден” рекорд за първото издание на това съвсем различно и специфично драматургично състезание.
Журито, съставено от Лили Абаджиева, театрален режисьор, Бойко Василев, журналист, и писателя Румен Леонидов, бе впечатлено не толкова от пъстрото тематично разнообразие, колкото от пределно свободното тълкуване на жанровото понятие „пиеса на абсурда”.
Една част от кандидатите за званието Абсурдист на годината са разчитали на отлежали във времето пиеси, който въпреки достойнствата си още не са видели сценична реализация, други просто не бяха добре прочели банера във факел.бг, че става дума за по-особена драматургична надпревара, а само единици бяха сътворили специални текстове за този специален конкурс.
Журито бе силно „разтроено” от пиесата-басня „Еднорози” от Митко Новков, в която авторът по оригинален начин развива сюжета и го разиграва на няколко културни пласта, пародира умело не само жанра, но и самия конкурс, демонстрира вдъхновена ерудиция. В крайна сметка се е получила доста трудна и сложна за поставяне пиеса, която обаче е пример за дръзка естетическа провокация към всички днешни и бъдещи театрални директори, към всички днешни и утрешни режисьори, изживяващи се като новатори или консерватори в родния театър.
Журито оценява художествените качества на „Еднорози” и препоръчва този текст, заедно с пиесите на Людмил Станев и Христос Хартомацидис, които заслужава да се прочетат, да бъде публикуван в отделна книга.
Предмет на дискусии станаха и други творби, които обаче не се вписваха в жанровата рамка на конкурса. Специално внимание беше отделено на драматургичните визии на Иван Кулеков, Живко Желев, Стоил Рошкев, Златко Енев, Елена Алексиева, Георги Василски и др., които по всяка вероятност също ще дочакат сценичен живот.
От останалите пиеси най-дълго обсъжданите бяха „Малки ритуали за сбогуване” на Оля Стоянова и „Извънземното” на Иван Димитров. След продължителен анализ на явните им професионални качества и на преодолими художествени недостатъци, журито реши да раздели единствената награда между тези две заглавия. Авторите им получават по 1500 лв. и паметен плакет, изработен от художника Кольо Карамфилов.
Да им са честити отличията, а на останалите участници – успех при следващото издание на конкурса!
Wolfgang Tillmans

Няма коментари:

Публикуване на коментар