Етикети

неделя, 25 март 2012 г.

Борис Роканов и пловдивската лудница

Автопортрет

 “Борис Роканов е не само най-големият български поет,  но и явление в съвременната българска живопис.”

Свилен Блажев



Из "13 състояния на една изкуствоведка", 2007
Aerosmith - Crazy 
Из "13 състояния на една изкуствоведка", 2007

 

Из"Следобедът на един фавн", Борис Роканов, 2005

Из "13 състояния на една изкуствоведка", 2007

"Живописец по истинкт, Борис Роканов избира най-високия цветен регистьр. Експресивен до крайност рисуньк, остьр и проницателен. В платната прелива неприкрита чувственост. Да живописва, за Роканов е пльтска наслада. Неговите голи тела изльчват сладострастно сияние. Хармониите сливат изтьнчеността сьс снобизма, но в тях няма място за вулгарност. Постекспресионист без аналог, Роканов трябва да бьде видян в новия му проект, инспириран, този пьт, от класическата литература."
Свилен Блажев

 

Из "Борис Роканов и пловдивската лудница", 2006

Проектът "Борис Роканов и пловдивската лудница" стартира на 26 април 2006 в Пловдив и ще приключи на 31 октомври в София, в залата на "Шипка" 6, по време на годишната изложба на СБХ "10x5x3".

Двадесет и четири абнормални творци (шизофреници, циклофреници и аутисти) рисуват върху 3 платна с размери 250/150. Целта е да се създаде концептуален цикъл живопис въз основа на 3 мои рисунки, разположени върху две пердета и един чаршаф. Съответствията са много искрени, превеждането на семпли мотиви в "професионална живопис" придават особена мотивация и нов смисъл на заниманията с изкуство. Работите на "лудите" имат и концептуален и чисто човешки смисъл. Абнормалните творци работят усилено и със сигурност щe изяснят смисъла на диалога си до откриването на изложбата.

Кураторът Руен Руенов подготвя и каталог за "Борис Роканов и пловдивската лудница", който трябва да бъде готов до откриването на 31 октомври на "10x5x3".
Из"Следобедът на един фавн", Борис Роканов, 2005



"Докато лудите се налудуваха, българското изобразително изкуство вече не е същото.", Светлин Русев


 N' RosesGuns N' Guns N' RosesRoses







Няма коментари:

Публикуване на коментар